Rampenplan

De afgelopen jaren hebben we in Nederland een aantal keren te maken gehad met rampen en zware ongevallen. Omdat er altijd een kans is – hoe klein dan ook - dat zich opnieuw een ramp of zwaar ongeval voordoet, is het nodig dat we hierbij stilstaan.

Alle gemeenten in Nederland hebben tot taak rampen en zware ongevallen te voorkomen en te bestrijden. Het voorkomen van rampen en zware ongevallen gebeurt in eerste instantie door zoveel mogelijk te vermijden dat risicosituaties ontstaan, bijvoorbeeld geen woningbouw in de buurt van een risicovol bedrijf. Op plaatsen waar dergelijke situatie bestaan, wordt de kans op een ramp of zwaar ongeval zoveel mogelijk beperkt door het stellen en handhaven van regels.

Mocht zich in de gemeente toch een ramp of zwaar ongeval voordoen, dan ligt er een plan klaar (het rampenplan) waarin de gezamenlijke inzet van brandweer, politie, geneeskundige eenheden en de gemeente is geregeld.

Wat moet u doen?

Doet zich een ramp of zwaar ongeval voor, dan wordt u gewaarschuwd. Het kan zijn dat er geluidswagens rondrijden die u vertellen wat u moet doen, maar u kunt ook gewaarschuwd worden door middel van de sirene.

Als de sirene gaat, handelt u als volgt:

  1. Ga direct naar binnen
  2. Sluit ramen en deuren
  3. Zet Radio Oost aan (via de kabel op 95.9 FM en in de ether op 89.4 FM)

Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur worden de sirenes landelijk luid getest. Hoort u op de eerste maandag van de maand de sirene, dan weet u dus: dit is een test, ik hoef niets te doen.

Meer informatie

Via onderstaande bestanden kunt u meer informatie vinden over dit onderwerp.

Deel deze pagina op sociale media