Erfgoed Webbergen

De belangstelling voor ons erfgoed is groter dan ooit. En terecht: ons erfgoed vertelt waar we vandaan komen en vormt op die manier een belangrijk deel van onze identiteit.

Met erfgoed worden sporen uit het verleden bedoeld die in het heden zichtbaar en tastbaar aanwezig zijn. Dat zijn het onroerende erfgoed, zoals de monumenten, archeologische vondsten en (cultuur)landschap. Daarnaast is er het roerende erfgoed zoals voorwerpen in musea, bibliotheken en archieven. Ook verhalen, tradities, ambachten en dialecten dragen bij aan de identiteit van de gemeente. Dit wordt wel immaterieel erfgoed genoemd.

Webbergen is zoals veel nederzettingen ontstaan op een kruising van land- en waterwegen. De oorspronkelijke nederzetting heeft iets noordelijker gelegen dan de huidige brug over de Regge in de N350, namelijk in de omgeving van de ijsbaan. Hier was een doorwaadbare plaats of voorde in de Regge.

In 2015 is de Erfgoednota Webbergen2015-2019 vastgesteld. De ambitie die hierin is vastgelegd is om erfgoed in gebruik en beleving een waardevol en gewaardeerd onderdeel te laten uitmaken van de samenleving. Het idee is dat erfgoed een bijdrage kan leveren aan de identificatie met de gemeente, de stad, het dorp, de straat en het landschap. Op deze manier wil de gemeente erfgoed zorgvuldig behouden, indien mogelijk ontwikkelen of inpassen in ontwikkelingen, maar ook de beleving ervan vergroten.

Deel deze pagina op sociale media