Hoe werkt de gemeente?

Naast de provincie en het rijk, is de gemeente één van de overheden die Nederland kent. We kennen in ons land ongeveer 430 gemeenten. Dit aantal wordt jaarlijks kleiner doordat gemeenten gaan samenvoegen. Op deze wijze is in 2001 de gemeente Rijssen-Holten ontstaan.

Als burger hebt u recht op een goede en snelle service, maar ook een herkenbare politiek. Om deze reden is het goed de taakverdeling tussen raadsleden, wethouders, burgemeester en ambtenaren te kennen. U weet dan sneller wie waarover beslist en bij wie u moet zijn.

Het bestuur van de gemeente Rijssen-Holten bestaat uit drie elementen:
1. De gemeenteraad
2. Het college van burgemeester en wethouders
3. De burgemeester.

De gemeenteraad is door de bevolking gekozen en bestaat uit mensen die hun vrije tijd besteden aan het vertegenwoordigen van de bevolking als gemeenteraadslid. Omdat de raad de bevolking vertegenwoordigt, stelt de raad de grote lijnen vast. U kunt hierbij denken aan onderwerpen als; waar worden huizen gebouwd? Hoeveel geld is er voor subsidies? Hoe hoog zijn de belastingtarieven? Welk onderhoudsniveau moeten de straten, voetpaden en fietspaden hebben? 
De raad bepaalt dus de kaders van het beleid, en controleert of het college binnen de gestelde kaders blijft. Hoeveel raadsleden er in een gemeenteraad zitten is afhankelijk van het aantal inwoners van de gemeente. In Rijssen-Holten zijn dat 25 raadsleden.
Het college van burgemeester en wethouders voert het dagelijks bestuur over de gemeente. De wethouders worden benoemd door de raad. Het college doet hierover voorstellen aan de raad. Nadat de raad besluiten hierover heeft genomen gaat het college over tot de uitvoering. Hierbij heeft het college veel vrijheid, als ze maar binnen de kaders blijft die de raad heeft vastgesteld. Het college wordt ondersteund door de ambtelijke organisatie. De ambtelijke organisatie adviseert het college en doet de feitelijke uitvoering.
De burgemeester is verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid binnen de gemeente. Daarnaast is de burgemeester zowel voorzitter van de raad als van het college van b&w, waardoor hij een verbindende schakel is tussen de twee bestuursorganen.

Overigens kan de gemeente tot op zekere hoogte haar eigen zaken regelen. Het rijk, de provincie, maar ook de EU bepalen door wet- en regelgeving voor een steeds belangrijker deel hoe zaken moeten worden geregeld.

U kunt de gemeente op vele manieren in het dagelijks leven tegenkomen.
01. U wilt een paspoort, rijbewijs, geboortebewijs o.i.d. van de gemeente
02. U wilt bouwen en heeft hiervoor een vergunningen van de gemeente nodig
03. U bent aan het bouwen en een gemeente-inspecteur controleert u of u volgens de regels bouwt.
04. Uw vuilnis wordt door de gemeente opgehaald.
05. U betaalt gemeentebelastingen aan de gemeente
06. U leest in de krant wat de verschillende politieke partijen willen met de gemeente
07. U zit in een bestuur van een sportvereniging en dient een subsidie-aanvraag in bij de gemeente.
08. U bezoekt een wijkavond om te horen wat de gemeente in uw wijk van plan is.
09. U verliest uw baan en de gemeente begeleidt u bij uw zoektocht naar nieuw werk
10. U belt de gemeentelijke meldlijn om door te geven dat een speeltoestel in de speeltuin kapot is.

Zomaar 10 voorbeelden waarin u de gemeente in totaal verschillende rollen tegenkomt. Als dienstverlener, als politieke arena, als belastinginner, als controleur. De gemeente heeft vele gezichten, maar het doel is altijd hetzelfde: het dienen van het algemene belang.

Deel deze pagina op sociale media